Alunite sau nevi pigmentari? Cum le monitorizam

monitorizarea alunitelor sau e nevilor pigmentari
M

Monitorizarea de baza trebuie sa fie facuta de fiecare dintre noi periodic, acasa, prin urmarirea acestor alunite, respectiv a nevilor vechi si sesizarea unor pete nou-aparute.

Este indicat sa observam daca alunitele noastre si-au modificat aspectul prin urmarirea catorva parametri simpli enumerati de regula “ABCDE”:
A-Asymmetry –
  • Daca trasam o linie prin mijlocul leziunii, cele 2 jumatati rezultate nu se potrivesc;
B-Border (contur)
  • Un contur neregulat, elevat, cu aspect mancat de molii ridica semne de intrebare;
C-Color
  • Leziunile ce au multe culori (multe nuante de maro, rosu, negru, alb sau albastru) sau culoare mai inchisa decat cele din jurul lor;
D– Diameter
  • Un nev peste 6 mm trebuie verificat de catre un medic specialist;
E– Evolving
  • Orice schimbare a nevului in pigment, dimensiune, textura, trebuie cuantificata.

Roaga pe cineva apropiat sa iti faca poze clare alunitelor din zone pe care tu nu le poti supraveghea.

Monitorizarea alunitelor de catre medicul dermatolog a nevilor trebuie realizata o data pe an, prin dermatoscopie. Aceasta e o metoda non-invaziva, nedureroasa, care “priveste” mai atent decat ochiul liber leziunile de pe pielea noastra cu un aparat special conceput, ce seamana cu o lupa. Dermatoscopul permite luminii sa treaca prin stratul cornos al pielii, astfel putem vizualiza pigmentul si modele vasculare ale leziunii si crestem acuratetea diagnosticului. Studiile au demonstrat ca dermoscopia este o metoda senzitiva de a detecta stadiile incipiente ale cancerului de piele, reducand astfel numarul de biopsii si excizii inutile.– Dr. Popa Ruxandra

Printre leziunile cele mai frecvent diagnosticate astfel enumeram diverse leziuni pre-canceroase ,canceroase, lentigo solar, keratoze actinice, keratoze seboreice, leziuni vasculare de tip telangiectasii, spider angioma, eczema.

Related Posts