Caderea parului (alopecia androgenetica) si tratamentul PRP

alopecia_androgenetica_caderea_parului_PRP
A

Caderea parului a reprezentat dintotdeauna o problema, pana la 80% dintre bărbați si 50% din femei confruntandu-se de-a lungul vieții cu pierderea ‘podoabei capilare’, in special cauzata de alopecia androgenetica. Aceasta este o patologie cronica, necicatrizanta, definita de reducerea progresiva a diametrului, lungimii si pigmentului firului de par.

Exista diferite pattern uri care afectează diferit bărbații si femeile, care pot fi cuantificate de către medicul dermatolog. Cauza alopeciei consta in alterarea ciclului dezvoltării firului de par prin reducerea fazei anagene (de creștere), inflamație si diminuare foliculara, datorita aspectului genetic moștenit si a influentei hormonale.

Tratamentele curente pentru caderea parului includ soluții topice precum minoxidil, dar rezultatele sunt variabile. Din păcate nu toți pacienții răspund cu aceeași eficacitate la substanța activa. Un alt aspect important al reușitei consta in complianța si aderenta pacientului la un tratament topic aplicat pe perioada indefinita pentru a păstra rezultatele obținute.

Transplantul de par reprezintă o alternativa costisitoare, invaziva si marcata de posibile efecte adverse si timp de recuperare.

Numeroase studii au investigat rezultatele obținute in alopecie folosind o metoda non invaziva, autologa, numita PRP– plasma îmbogățita plachetar. Aceasta terapie este folosita cu succes in terapia oro-maxilofaciala, ortopedie, medicina sportiva si dermatologie.

Plasma conține diverși factori de creștere, citokine si proteine care stimulează capacitatea organismului de a se repara si regenera.

Factorii de creștere din PRP promovează creșterea firului de par prin atașarea de celulele stem ale folicului pilos si inducerea unei faze de proliferare, inducând faza anagena, precum si activând cascada angiogenezei (producerea de vase noi de sânge) si stimularea structurilor anexe.– Dr. Popa Ruxandra

Terapia consta in prelevarea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia si reinjectarea in zona afectata a scalpului, totul in aproximativ 30 de minute. Sunt necesare ședințe spațiate la interval de o luna , urmate apoi de ședințe de întreținere la 3-6 luni. Disconfortul resimțit este minim, nu exista timp de recuperare si efectele adverse sunt rar întâlnite si minime, datorita caracterului autolog al procedurii.

Din 12 studii citate de literatura internaționala, 10 au demonstrat efectul pozitiv si potențialul terapeutic al PRP pentru tratamentul alopeciei prin îmbunătățirea densității si diametrului firului de par.

Înainte de inițierea tratamentului este necesara consultația cu medicul dermatolog care va diagnostica si identifica zonele problematice si realiza o schema terapeutica pentru a stopa caderea parului.

Related Posts