Foliculita – ce este si de ce apare?
Foliculita reprezintă o patologie comun întâlnita in practica dermatologica. Deși nu este o afecțiune grava, aspectul acesteia si caracterul cronic recurent ii deranjează pe pacienți. Leziunile de foliculita îmbracă aspectul unor coșuri centrate de un fir de par, situate pe o baza eritematoasa (roșie-roz). De cele mai multe ori, pacienții resimt o mâncărime in zona afectata, dar uneori întâlnim jena, senzație de arsura si durere. Pentru ca afectează zonele cu fir de par de tip terminal, adică firele groase, foliculita apare pe scalp, barba, trunchi, picioare si zona inghinala si posterioara.
De ce apare foliculita?
Te confrunti cu inestetica foliculita? Cauzele foliculitei sunt diverse, pornind de la agenți infecțioși precum Stafilococul auriu, infecții fungice, virale si pana la agenți mecanici iritanți, produse topice ce “încarcă” pielea, si medicamente.
Foliculita este întâlnita de multe ori in zone ocluzive, unde pielea nu poate “respira”, cu fire de par groase, care sunt eliminate prin radere in direcția creșterii firului de par. Hainele mulate pe corp, cele care se freacă de piele sau sunt confecționate din materiale non-organice susțin cercul vicios.


Cum este tratata foliculita?
Tratamentul recomandat de către medicul dermatolog variază in funcție de gravitatea tabloului clinic de la agenți anti microbieni topici la cei sistemici, împreuna cu masuri riguroase de îngrijire ale pielii: evitarea ocluziei si a iritației. Succesul rezultatelor consta in a respecta indicațiile terapiei, dar uneori este mai simplu de spus decât de făcut.
Ocluzia mecanica este greu de evitat in anumite zone ale corpului si mai ales, in anotimpurile călduroase. Prin prisma meseriei anumiți pacienți nu pot evita hainele din materiale sintetice.
Iritația provocata de diverse metode de îndepărtare a parului conduce la foliculita recurenta care îl frustrează pe pacient, cu roșeața permanenta, senzație de mâncărime si uneori chiar suprainfectare.
Așadar la baza eliminării foliculitei recurente se situează eliminarea elementului-cheie printr-o metoda ce nu agresează pielea si are rezultat pe termen lung.– Dr. Popa Ruxandra
Epilarea permanenta folosind laserul funcționează pe principiul fototermolizei selective a melaninei ca principal cromofor, adică țintește pigmentul din firul de par pe care-l distruge astfel. In acest mod, fără existenta firului de par care se întrețină inflamația, pacienții se bucura de o piele curata. Tratamentul laser distruge foliculul de par fără a afecta pielea înconjurătoare, fără a produce durere si poate fi aplicat in orice zona a corpului.
Pe lângă foliculita, epilarea laser ajuta si in alte patologii ce implica folicului de par, precum pseudo-foliculita bărbii, care apare ca urmare a “întoarcerii” si “ încrețirii” firului de par in piele ca urmare a raderii sau pensării.
Daca si tu te confrunți cu aceasta problema, medicul dermatolog va analiza in cadrul consultației cel mai bun plan terapeutic care se potrivește profilului tău!