Despre acidul hialuronic

Acidul hialuronic (HA)

Acidul hialuronic (HA) este un glicozaminoglican natural, cel mai abundent constituent esențial al corpului uman, prezent în mod natural în dermă, care dă pielii hidratare, suplețe și culoare. Este ca un burete capabil să rețină apa în straturile sale adânci și esențial în menținerea celor 70 de procente de apă în pielea tânără. Este concentrat în fluidele sinoviale, în valvele inimii și ochi, fiind o componentă-cheie a cartilajului. De aceea, acidul este foarte bine acceptat de către organism.
În forma extrasă, HA este o pulbere inodoră de culoare albă, fiind cunoscut și sub numele de hyaluronan, hialuronat de sodiu sau HA.

Ce efecte are acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o componentă organică foarte versatilă, regăsindu-se în fiecare țesut. În mod primar, HA este o componentă importantă a cartilajului. Astfel, amortizează șocurile în articulații, vindecă întinderile de ligamente, are efect de lubrifiere și protectie a articulațiilor în fața inflamațiilor cronice (ca artrita). HA este un ingredient comun în preparatele anti-osteoartrită și este frecvent injectat în articulații, fiind un tratament foarte eficient.
Acidul hialuronic ajută sistemul imunitar, acționând ca antioxidant, crește retenția de apă în țesuturi, crește lubrifierea valvelor cardiace și are rol de adjuvant în tratamentul anti-infecțios. În anii 1990, preparatele cu HA au început să fie utilizate și în oftalmologie, la tratarea sechelelor de leziuni pe cornee.

Citeste mai mult