Despre acidul hialuronic

Acidul hialuronic (HA)

Acidul hialuronic (HA) este un glicozaminoglican natural, cel mai abundent constituent esențial al corpului uman, prezent în mod natural în dermă, care dă pielii hidratare, suplețe și culoare. Este ca un burete capabil să rețină apa în straturile sale adânci și esențial în menținerea celor 70 de procente de apă în pielea tânără. Este concentrat în fluidele sinoviale, în valvele inimii și ochi, fiind o componentă-cheie a cartilajului. De aceea, acidul este foarte bine acceptat de către organism.
În forma extrasă, HA este o pulbere inodoră de culoare albă, fiind cunoscut și sub numele de hyaluronan, hialuronat de sodiu sau HA.

Ce efecte are acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o componentă organică foarte versatilă, regăsindu-se în fiecare țesut. În mod primar, HA este o componentă importantă a cartilajului. Astfel, amortizează șocurile în articulații, vindecă întinderile de ligamente, are efect de lubrifiere și protectie a articulațiilor în fața inflamațiilor cronice (ca artrita). HA este un ingredient comun în preparatele anti-osteoartrită și este frecvent injectat în articulații, fiind un tratament foarte eficient.
Acidul hialuronic ajută sistemul imunitar, acționând ca antioxidant, crește retenția de apă în țesuturi, crește lubrifierea valvelor cardiace și are rol de adjuvant în tratamentul anti-infecțios. În anii 1990, preparatele cu HA au început să fie utilizate și în oftalmologie, la tratarea sechelelor de leziuni pe cornee.

Citeste mai mult
Acidul hialuronic ajută la reținerea apei nu doar în articulații, ci și în alte țesuturi ale corpului, asigurând hidratarea fibrelor de colagen și elastină. Asta înseamnă o piele mai fină, mai elastică, cu un aspect tineresc. Datorită structurii sale, AH formează un film invizibil, transparent și elastic la nivelul pielii, acționând în același timp în profunzime, la nivelul țesuturilor. Rolul său este de a menține cele mai importante caracteristici ale epidermei tinere și sănătoase: suplețea, elasticitatea și tonusul.
Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient bioactiv în produsele de îngrijire a pielii a apărut odată cu descoperirea că volumul de HA din epidermă scade odată cu vârsta. De aceea, HA este folosit deja de ceva timp în industria cosmetică, este „cheia de la fântâna tinereții”, iar efectele sale extraordinare de umplere a ridurilor și de netezire au fost demonstrate clinic. Tot studiile clinice au arătat ca HA ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la estomparea cicatricilor vechi sau noi.

HA se regăsește sub formă de:
• suplimente alimentare
• produsele injectabile de umplere (fillere), pentru femeile care doresc un tratament anti-rid în forță și sunt dispuse la proceduri mai invazive; beneficiile injectării HA durează, în general, câteva luni, deoarece acesta se resoarbe în mod natural în organism; ca atare, tratamentul se repetă la interval de 6 – 12 luni; efecte secundare – eritem la locul injectării, prurit, edem, urticarie
• produse cosmetice pentru reducerea vizibilă a ridurilor fără efecte secundare (creme, serumuri)