RIDURI VIZIBIL ESTOMPATE

Ce este toxina botulinica?

Toxina botulinica, denumită și toxina-miracol, este o substanță purificată, derivată din bacteria Clostridium botulinum, ce reușeste să blocheze semnalele nervoase care contractă mușchii. Există opt tipuri distincte de exotoxine produse de această bacterie: A, B, C1, C2, D, E, F și G. Doar cele de tip A și B sunt folosite în medicină.

Folosita de aproximativ 20 de ani în scopuri cosmetice, toxina botulinica reprezintă astăzi cea mai eficientă și cea mai frecventă procedură estetică nechirurgicală în tratarea ridurilor, cutelor și liniilor de la nivelul feței, bărbiei, respectiv ale gâtului și pieptului.

Apasă mai jos pentru a vedea cum funcţionează procedura.
Procedura Video

Cum acționeaza toxina botulinica?

Injecțiile cu toxina botulinica funcționează prin slăbirea sau paralizarea temporară a anumitor mușchi sau prin blocarea acțiunii anumitor nervi. Mai exact, injecțiile de toxină botulinică blochează semnalele nervoase ale mușchiului în care substanța a fost injectată, astfel încât mușchiul nu se mai poate contracta. Cu alte cuvinte, cauza care produce ridurile este îndepărtată, fapt ce duce la relaxarea pielii și la ameliorarea ridurilor.

Toxina botulinică se poate folosi și în scop preventiv, blocând anumite contracții ale muschilor în zonele feței cu risc crescut de apariție a ridurilor, încă dinainte ca acestea să se instaleze. Toxina botulinică începe să-și facă efectul în 24 de ore de la administrare, iar rezultatele se pot vedea după 7-14 zile pe baza unor poze comparative realizate înainte și după tratament.

Zone și utilizări recomandate

Toxina botulinică este recomandată pentru ameliorarea ridurilor adânci, de expresie, determinate de mișcările repetitive ale feței (ridurile încruntării, ale mirării, "laba gâștei"), pentru sprancenele căzute, ridurile de sub ochi, ridurile de pe nas (bunny lines - de la râs). Corecția zambetului care descoperă excesiv gingia este o altă utilizare a toxinei (gummy smile). De asemenea, poate fi folosit pentru hipertrofie de maseter, ovalizarea feței sau în bărbie pentru relaxarea mușchilor mentonieri.

În funcție de aria tratată, sunt necesare în jur de 4 -10 injecții. Acul este fin, iar cantitatea injectată este minoră, ceea ce înseamnă că disconfortul este foarte mic. Procedura este una rapidă, durează în jur de 10-15 minute.

Mituri despre toxina botulinica

‘Toxina botulinică îți ia din expresivitate și te face să pari lipsit de emotii.’

Fals! Injectat corect, toxina botulinică oferă un aspect natural, întinerit.

‘Toxina botulinicăl provoacă dependență’

Organismul nu devine dependent de toxina botulinică. Așa-zisa "dependență" este doar simpla nevoie a femeilor de a arăta întotdeauna tinere și frumoase, motiv pentru care se recomandă repetarea tratamentului pentru mentinerea aspectului întinerit al pielii.

‘Toxina botulinică este doar pentru femei’
Fals. Aceasta este una dintre cele mai frecvente prejudecăți când vine vorba despre majoritatea tratamentelor cosmetice. Și totuși, din ce în ce mai mulți bărbați apelează la tratamentele cu toxina botulinica.

Toxina botulinică este un tratament complet sigur, nivelurile injectate în organism nefiind suficient de ridicate pentru a fi considerate toxice.

Întrebări frecvente

Cât durează efectele?
Există contraindicații?
Ce trebuie făcut după injectare?
Care sunt riscurile și reacțiile adverse?